31 mei 2014, jaargang 58, nummer 11
Artikel 019502
Thema Wereldwijd Vijf lessen die Sizanani geleerd en toegepast heeft MARGA BARON Sizanani SA (SiSA) is een lerende organisatie. Al jaren doet SiSA ontwikkelingswerk in het Nqutu-district in Zuid-Afrika. In dit artikel somt Marga Baron een aantal lessen op die men de afgelopen jaren heeft geleerd en toegepast

Wie heeft leren naaien of een groentetuin heeft, zal ontdekken dat hij ook moet kunnen rekenen en boekhouden om er een succes van te maken.
1. Pas projecten in het dagelijks leven van mensen in
We rusten mensen toe op hun eigen plek, in hun eigen situatie, met als doel dat ze zichzelf kunnen helpen.
We bieden onze alfabetiseringsklassen bijvoorbeeld in de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag aan. Dan is het huishoudelijk werk gedaan en zijn de kinderen nog op school. En wanneer mensen familieverplichtingen hebben en een poosje weg zijn, laten we hen daarna gewoon verdergaan in hun eigen tempo. Ook zijn er minder klassen in de zaai- en oogsttijd.

2. Zelfbedachte projecten werken niet
Het werkt niet om met zelfbedachte projecten naar de mensen toe te gaan.
Zo wilden we in onze naaiprojecten de vrouwen leren om allerlei soorten kleding te maken, maar ze maakten alleen wat goed verkoopt: schooluniformen, de dagelijks gedragen schorten en traditionele feestkleding. Op dezelfde manier zijn vooral groentetuinen en kippenboerderijen gewild.
De mensen moeten eten, dus dat verkoopt goed.

3. Trek je niet te snel terug
In ontwikkelingswerk is het de bedoeling dat men leert om zichzelf te helpen. Toch moet je je als organisatie niet te snel terugtrekken. Ontwikkelen is een proces. De mensen komen er in dat proces achter wat ze nog willen of moeten leren. Wie bijvoorbeeld heeft leren naaien of een groentetuin heeft, zal ontdekken dat hij ook moet kunnen rekenen en boekhouden om er een succes van te maken. En wanneer er veel sterfte is onder de kuikentjes, komen hygiëne en vaccinaties om de hoek kijken.
In Machanca, waar een groentetuin is, moeten de mensen nu 's nachts opstaan om water te tappen, omdat er overdag niets is. Daar willen we nu een watertank plaatsen die 's nachts volloopt.

4. Zoek alternatieve wegen voor hiv/aids-voorlichting
Ook bij onze hiv/aids-programma’s leerden we lessen. Bij ons bewustmakingsproject willen we zo veel mogelijk mensen bereiken, maar het lukt niet goed om elke keer grote groepen uit de gemeenschap te organiseren.
Ook komen mensen vaak niet terug, uit schaamte en uit angst een etiket opgeplakt te krijgen. We gaan daarom de video’s en praatjes van deze programma’s gebruiken bij bijvoorbeeld onze alfabetiseringslessen, waar gemakkelijker met kleinere groepen gepraat kan worden.

5. Thuiszorgwerk is een zware opgave
Bij de thuiszorg van aidspatiënten zijn er ook uitdagingen. Neem alleen al het zoeken van mensen die dit werk voor een kleine vergoeding willen doen. Want het werk is zwaar (onlangs overleden in één maand tijd drie patiënten van een thuiszorger) en de verzorgers moeten het opnemen tegen toverdokters die zeggen aids te kunnen genezen. Als de mensen eerst die traditionele middelen proberen en die werken niet, is het vaak te laat om ‘gered’ te worden door antiretrovirale medicijnen.
De thuiszorgers kijken ook om naar weeskinderen. Door te helpen met eten, kleding en het verkrijgen van officiële papieren wordt geprobeerd om de kinderen zo veel mogelijk in hun eigen omgeving te laten. Anders verliezen ze hun huis en elkaar ook nog.

Gebed
Al dit werk van Sizanani wordt door en voor plaatselijke mensen gedaan.
Wilt u voor hen bidden? Bid voor wijsheid en doorzettingsvermogen voor de plaatselijke betrokkenen, bid voor de weeskinderen en zieken en bid voor succesvolle projecten.

Marga Baron stuurt vanuit Zuid-Afrika het werk van Sizanani SA aan. Zie voor meer informatie www.sizanani.nl.


2007-2014 Persvereniging Opbouw