29 oktober 2004, jaargang 48, nummer 21
Artikel 003124
6 november in Barneveld De Open Doors-dag P. van Kampen We kwamen hem tegen in een zwaarbewaakte gevangenis in Lima. David de Vinatea, legerofficier. Ik had inmiddels heel wat over hem gehoord.
En dan opeens oog in oog met hem, temidden van zesduizend gevangenen.
In een broeierige, uiterst gevaarlijke omgeving zat hij vast, lange jaren. Vals beschuldigd. Maar hij is nu vrij en volgende week kunt hem gaan zien en horen.

Anne van der Bijl, spreker op de Open Doors-dag
Zelden heb ik zoveel dreiging ervaren als in de overvolle en oververhitte Lurigancho gevangenis in Lima. In september 1998 verkeerde Peru in een periode van wankele rust na de onverwachte arrestatie van leider Guzman van de Maoïstische guerillabeweging Sendero Luminoso, ‘Lichtend Pad”. Verbeten, bloedige strijd tussen moordzuchtige Senderistas en evenzeer honds opererende ‘regeringstroepen’ hadden talloze situaties van terreur gecreëerd. De leider van de paramilitairen Montesinos zit al weer langere tijd vast om zijn aandeel in dat wrede verleden. Honderden mensen zijn bruut vermoord, gefolterd of voor het leven verminkt.
Gerechtigheid en medemenselijkheid zijn in zo’n samenleving schaarse artikelen.

Lima. Miljoenenstad. Imposante regeringsgebouwen en kantoorflats van Noord-Amerikaanse bedrijven. Ook uitgestrekte, nog steeds groeiende sloppenwijken voor de allerarmsten, die nog steeds in groten getale hun heil zoeken in de stad… De mensen zijn er meestal arm; een mensenleven is niet zoveel waard.
Maar nergens was het leven zo vreselijk, dunkt me, als in die Lurigancho gevangenis, ooit gebouwd voor 1600 mensen maar nu woonplaats van 6000 (!) gedetineerden. Boosaardige criminelen, terroristen met bloed aan hun handen, psychopaten, drugshandelaars en zware narcotica-gebruikers op een kleine oppervlak bijeen met een aantal volstrekt onschuldigen.
Met mensen die op enigerlei manier in de problemen gekomen waren.

Bij elkaar!
‘Blijf bij elkaar’ was de nadrukkelijke consigne; die opdracht werd stipt uitgevoerd.
Ook de moedigsten onder ons waren niet gemotiveerd hier alleen, ‘onbewaakt’ rond te lopen.
Als je de blikken van een sommige passanten zag… Op daken van de laagbouw werd gepatrouilleerd door bewakers met enorme machinegeweren in de aanslag. Die zouden stellig niet terugdeinzen voor onmiddellijk gebruik. Geen aangename sfeer hier…

We waren erheen gegaan om feitelijk één reden. Om één gevangene op te zoeken, te bemoedigen en daar voor hem te bidden. En dat hebben we ook gedaan. David de Vinatea, een rijzige, langzamerhand wat gezette, kaarsrechte Peruviaanse officier van middelbare leeftijd, zat al een aantal jaren vast. Dat zou ook nog lange jaren duren; pas dit jaar kwam hij vrij, toch nog onverwacht, meen ik. Er zijn aanwijzingen dat hij op dubieuze gronden is aangeklaagd. In de regio waar hij commandant was, zou hij zelf in drugs gehandeld, luidde de aanklacht. Maar mensen wier oordeel ik vertrouw stellen dat dit een voorwendsel was ten behoeve van machtige, corrupte mensen ‘ergens’ in het veiligheidsapparaat. Ze wilden hem kwijt en hadden een manier gevonden. Na die jaren in deze verschrikkelijke omgeving was hij psychisch en geestelijk ongebroken. We gingen met ons achten in een kring om hem heen staan, spraken met hem in die continu lawaaierige sfeer en baden voor hem, zeer intens en bewogen.

Zien en horen
Nu is hij vrij. Hij hoopt zaterdag 6 november aanwezig te zijn op de jaarlijkse Open Doors-dag in Barneveld.
Naar verwachting, komen weer een paar duizend bezoekers naar de Veluwehal om hem en ook de andere sprekers te horen. Je verneemt op zo’n dag hoe medechristenen op heel uiteenlopende plaatsen moeten leven.
En er is een gloednieuwe film over Noord-Korea. Men kan elkaar ontmoeten.
Als ‘t me lukt, ga ik er elk jaar heen.
Steeds opnieuw ben ik zwaar onder de indruk. Van de verdrukking van broeders en zusters wereldwijd, maar vooral van de zorg en aandacht van onze hemelse Vader voor hen. Dat is een constant thema in hun verhaal. In al hun kwetsbaarheid zijn deze medegelovigen niet zielig of deerniswekkend.
Van hen gaat vaak moed, ja zelfs vreugde, uit.

U zou ook eens moeten komen kijken.
Het programma duurt van 10 tot 16.00 uur; de toegang is gratis.
Kinderen kunt u aan toegewijde mensen toevertrouwen. Alleen de ochtend of alleen de middag komen kan.
Vragen over het programma?
Telefoon 0341-417844.
2007-2014 Persvereniging Opbouw