12 januari 1996, jaargang 40, nummer 1
Artikel 006634
Kruimels van de tafel Zijn er maar weinig? M.R. van den Berg Er kwam eens iemand bij Jezus met de vraag: zijn er maar weinig mensen die behouden worden of niet? Hoe zit dat eigenlijk (Luc. 13:23)? Dat is een vraag waar mensen zich druk over kunnen maken vanuit heel verschillende motieven.
Sommigen zijn met die vraag bezig vanuit bekommerdheid over het welzijn van hun kinderen bijvoorbeeld. Anderen zijn puur nieuwsgierig. Ze zouden maar wat graag eens een kijkje achter de hemelse schermen willen nemen om te zien of dat mens van de overkant, met wie ze altijd overhoop lagen, er ook is. En als ze haar daar zouden ontdekken, zouden ze nog verontwaardigd zijn ook. Welk motief de man die bij Christus kwam voor zijn vraag had, wordt niet vermeld. Dat doet er blijkbaar niet toe.
Jezus gaat niet op zijn vraag in. Hij is niet geïnteresseerd in vrijblijvende discussies waar niemand wijzer van wordt of een stap verder mee komt. Want wat schiet je ermee op als je al weet dat er veel of weinig mensen bij je in de straat of in de flat behouden worden, terwijl je er zelf niet bij hoort? Dergelijke vragen zijn maar al te vaak afleidingsmanoeuvres om de aandacht van jezelf af te leiden. Daarom trapt Jezus er niet in. Hij confronteert je met jezelf. Voor jou komt het erop aan dat je er zelf bij hoort. Christus wijst ons naar onszelf terug en zegt: maak je niet zo druk om anderen.
Denk aan jezelf. Strijd jij om in te gaan.
ę 2007-2014 Persvereniging Opbouw